Geen ‘black box’
Over ouderbetrokkenheid op het Labyrint
Reina en Carel zijn de ouders van Nori (13), die afgelopen schooljaar is gestart op het Labyrint. Ouderbetrokkenheid is op de meeste basisscholen vanzelfsprekend: ouders helpen mee tijdens de sportdag en schoolreis, ze maken kostuums voor de musical, komen iets vertellen over hun beroep, zijn massaal aanwezig op de ouderavonden en brengen en halen hun kind vrijwel iedere dag. Als leerlingen naar het voortgezet onderwijs gaan, is zichtbare ouderbetrokkenheid niet zo gebruikelijk. Maar op het Labyrint willen we juist wél graag dat ouders actief zijn!
Een betrokken oudergemeenschap
Het gaat op het Labyrint sowieso een beetje anders dan op de meeste andere middelbare scholen. Relatief veel leerlingen worden door hun ouders gebracht en gehaald, omdat de school niet op fietsafstand ligt of omdat een reis met het openbaar vervoer lang duurt. Er zijn ook een paar ouders die regelmatig meehelpen, met bijvoorbeeld open dagen, creatieve en sportieve activiteiten of in de tuin – mede omdat het Labyrint maar een beperkt financieel budget heeft en dus graag gebruik maakt van vrijwilligers. Voorts is de inzet van ouders gewenst bij de invulling van de ‘sociocratische kringen’, zoals de PR-kring en de bestuurskring. Zo bouwen we samen met ouders aan een mooie school. Dat is ook wat Carel wil. Hij is in zijn eigen woorden ‘redelijk kritisch’ over het Nederlandse onderwijssysteem en gelooft in het Labyrint als manier om het onderwijs op een andere, meer passende manier vorm te geven. Daarom werd hij door Linda, initiatiefnemer van het Labyrint, benaderd en gevraagd of hij in de bestuurskring wilde. En dat wilde hij wel. Ook aan de PR-kring draagt hij zijn steentje bij. Hij werkt nu bijvoorbeeld aan de opzet van een nieuwsbrief die komend najaar voor het eerst verschijnt.
Reina is op een andere manier betrokken bij het Labyrint. ‘Er zijn’, dat is wat zij doet. Op de koffiemomenten, bij activiteiten die ook open staan voor ouders zoals onlangs het bezoek aan de Bartholomeuskerk in Noordlaren of tijdens open dagen. Zo leert ze de school beter kennen en helpt ze mee aan de vorming van een betrokken oudergemeenschap.
Beiden zijn ze duidelijk over hun motivatie: de meeste scholen zijn een ‘black box’. Je kind gaat erheen en komt aan het einde van de dag weer thuis, en als ouder heb je geen flauw idee wat zich op school heeft afgespeeld. Die black box wilden zij niet.
Ouderkring
De school heeft meerdere ‘kringen’ en een ouderkring is in de maak. Wil jij als ouder weten wat er speelt op het Labyrint en wil je mee bouwen aan mooier onderwijs, stuur dan een mailtje aan info@labyrint-vo.nl. Ook als je op een andere manier iets kunt betekenen voor het Labyrint, horen we het graag. Op vrijdag 4 juli drinken we om half 10 een kop koffie bij de Rieshoek. Wees welkom!