‘Ik vind het lesgeven héél leuk!’


Op Labyrint lopen veel verschillende ‘soorten’ begeleiders en docenten rond. We hebben  docenten met een lesbevoegdheid die in één of meerdere vakken lesgeven. We hebben coaches, die leerlingen begeleiden bij hun programma maar ook veel andere dingen doen, bijvoorbeeld kooklessen geven of ondersteunen bij leerling-activiteiten. We hebben begeleiders, die onder andere leerlingen helpen bij het opzetten van een project. En we hebben stagiairs die vanuit hun opleiding meelopen en al dan niet zelfstandig lessen verzorgen.
Onze begeleiders en docenten krijgen een (bescheiden) vergoeding, of werken als vrijwilliger in het Labyrint. Harry is een van onze trouwe vrijwilligers. Inmiddels al enkele jaren met pensioen, maar in zijn werkzame leven onder andere docent bij een grote scholengemeenschap in Veendam en Stadskanaal en bij de Hanzehogeschool in Groningen.

Differentiëren

Hij kwam op het spoor van Labyrint via zijn oud-collega Dineke, die bij ons de rol van penningmeester vervult. Net als zij studeerde Harry economie aan de RUG en na hun studie hielden ze contact. ‘Zij vertelde dat er niemand was om economie te geven, en ze was zó enthousiast over Labyrint! Dat enthousiasme was echt aanstekelijk’, herinnert Harry zich. Van het een kwam het ander, en inmiddels is Harry al voor het derde jaar actief op school. Hij geeft maatschappijleer en economie. Hij heeft er zichtbaar plezier in – ‘ik vind het lesgeven héél leuk’ –  ook al is het best pittig om te differentiëren binnen de groepjes. ‘Sommige leerlingen bereiden zich voor op het Staatsexamen dit jaar, en die moet ik iets anders aanbieden dan de anderen.’ Toch lukt het Harry om het voor iedereen interessant te houden; het animo voor zijn lessen is zo groot, dat hij de hele dinsdagochtend vrijhoudt om naar Labyrint te komen en zo veel mogelijk groepjes les te geven. Na het groepje waar de Staatsexamenkandidaten inzitten, volgen vier jongens die allemaal net begonnen zijn met maatschappijleer. ‘Zij willen niet alleen les, maar ook een beetje keet trappen, zegt Harry. Hij vervolgt, met een grote lach op zijn gezicht, ‘en dat komt ook wel goed.’