Over de dagstart op Labyrint

Iedere ochtend klokslag half 10 zitten de leerlingen van Labyrint bij elkaar. Eén groep op zolder in De Hoeksteen, de andere groep komt bijeen in De Ries. Als je op school bent, word je geacht bij de dagstart aan te schuiven. Coach Monique, die meestal aanwezig is om een van de twee dagstarten te begeleiden, legt uit waarom: ‘We vinden het belangrijk om even samen te zijn. Leerlingen zitten op meerdere locaties, volgen hun eigen programma, maar zo’n gezamenlijk moment zorgt wel voor een gevoel van verbinding.’ 

Eigenwijs

Voor de leerlingen telt ook de praktische kant. De coach doet enkele mededelingen (‘komende donderdag is er een inspiratiesessie van een ondernemer’, ‘de docenten wiskunde en Engels hebben geruild qua week, dus deze week is er wiskunde’ en ‘de dag voor de vakantie hebben we een Paasbrunch’). Na de mededelingen vanuit school, is er gelegenheid om andere zaken te delen. Als er geen bijzonderheden zijn, laat Monique een van de leerlingen vaak een kaartje trekken, met een vraag of stelling die aanleiding is voor een gesprek. Norea kiest het kaartje met ‘Waarin lijk jij op één van je ouders?’ Hoewel de meeste leerlingen er duidelijk over zijn dat ze niet op hun ouders (willen) lijken, komt de term ‘eigenwijs’ en de overeenkomst met een van de ouders toch verrassend vaak voorbij…
Zo’n uitwisseling aan de hand van een vraag of stelling draagt eraan bij dat leerlingen elkaar beter leren kennen en ook dat is waardevol, volgens Monique. In het regulier onderwijs, waar sommige leerlingen al een deel van hun middelbare school hebben gevolgd, is zo’n dagstart niet gebruikelijk. De jongens zijn unaniem: vooral de praktische mededelingen zijn handig. De meiden vinden de hele dagstart ‘eigenlijk best wel prima’, waarbij een leuk kaartje de dagstart méér de moeite waard maakt.