De ligging van deze school in het rustieke Noordlaren is onderdeel van het concept. Kinderen die snel overprikkeld raken hebben baat bij een omgeving waar de natuur dichtbij is en waar ze in vrije uurtjes op zandpaden wandelen in plaats van verdwalen op hectische schoolpleinen.

Stip op horizon
Maar er is nog iets: de kinderen op deze school hebben vaak al een stip aan de horizon (een beroepskeuze) waar ze zich voor willen inzetten. En als die stip er nog niet is, krijgen ze de tijd om die te ontdekken. “Ik wil sportleraar worden en daar wil ik alles voor doen”, zegt Noah Dörfel (15) uit Assen vastbesloten. Liz Bremmer (14) uit Glimmen: “Mijn doel is: dierenarts worden, met paarden en ander groot vee als specialisme.” Wat deze twee met elkaar gemeen hebben is dat ze de stip weliswaar duidelijk zien, maar deze in het ‘gewone’ onderwijs niet kunnen bereiken. Ze werden door ‘bijzaken’ afgeleid van hun doel.
Noah: “Ik vond het totaal niet leuk om bezig te moeten zijn met vakken die niet nodig zijn om het sportonderwijs in te kunnen. Daar kwam bij dat ik gewoon anders in elkaar zit dan anderen op school, dus het contact ging niet goed.”

Zelf kiezen
Liz: “Ik zat hiervoor op een basisschool en daar was het vaak best wel onrustig. Ik was heel gemotiveerd om dingen te leren en daar werd niet echt naar omgekeken.” Om haar woorden kracht bij te zetten gebruikt Liz een beeldspraak: “Ik wil naar de top van die berg. Op andere scholen maak je allerlei omwegen en word je afgeleid van je doel. Hier kies ik de route zelf, rechtstreeks naar boven, naar de top van de berg.”

Concept
Na de uitspraken van deze twee ambitieuze leerlingen wordt het tijd om het concept wat verder uit te diepen. Docenten spelen bij Labyrint een grote rol. Daarnaast zijn de coaches van cruciaal belang. Zij begeleiden de leerlingen vrijwel één op één tijdens het ontdekken van hun persoonlijke stip op de horizon en vervolgens helpen ze met het zoeken
van de juiste route ernaartoe: Wat moet je leren om sportdocent te kunnen worden, of dierenarts? Maatwerk en geen algemeenheden. Om kinderen te inspireren worden er relevante stages en projecten mogelijk gemaakt en komen gastdocenten langs die iets over hun beroep komen vertellen. Monique Banda is coach en zegt: “We helpen de leerlingen nadenken over hun korte- en langere termijn doelen, en kijken samen of de doelen haalbaar zijn.”

Beslissingen
Volgens Monique is de ‘gang van zaken’ op deze school op zichzelf al leerzaam. Ze zegt: “We werken sociocratisch. Dat betekent dat
beslissingen samen met de leerlingen worden genomen, waarbij een plan alleen doorgaat als iedereen ermee kan instemmen. Dat vraagt om goede discussies, waarbij je met goede argumenten moet komen.” Noah en Liz hebben ook al voorstellen ter discussie gesteld en enkele daarvan hebben de eindstreep inderdaad gehaald. Ze hebben beide de gave van het woord.
Monique: “We hebben leerlingen van niveau vmbo-tl tot en met vwo. Tieners kiezen voor het Labyrint als ze hun eigen pad willen lopen en in staat zijn om zelfstandig te werken of dit te willen leren.”

Inspectie
Het onderwijs wordt gegeven door docenten, deels als vrijwilliger. De kwaliteit van hun werk wordt door de Onderwijsinspectie in de gaten gehouden, onder andere door het checken van het leerlingvolgsysteem. Als leerlingen denken dat ze klaar zijn voor de sprong naar de stip aan de horizon, gaan ze (als ze dat willen) op voor staatsexamens, die dan weer volgens de ouderwetse methode moeten bewijzen dat ze door kunnen stromen naar universiteiten, hogescholen of mbo.

Uit Haren de Krant van 31 mei 2024

Foto: Noah en Liz met coach Monique