Gericht en gevarieerd werken
Monique is vanaf het begin betrokken bij Labyrint. Aanvankelijk alleen als docent Nederlands, maar na een tijdje werd ze ook coach van enkele leerlingen én is ze aanspreekpunt voor andere docenten, inclusief de vrijwilligers die hier werken.
Ze is erg enthousiast over het lesgeven op Labyrint. Het gaat er anders aan toe dan in het reguliere onderwijs. Leerlingen stellen er bijvoorbeeld hun eigen onderwijsprogramma samen, ze hebben les in kleine groepen en er zijn geen proefwerkweken. Bovendien zijn er geen verplichte vakken. ‘Maar weet je wat nou zo leuk is?’, zegt Monique stralend, ‘de leerlingen die Nederlands hebben gekozen, blijven dat gewoon doen. Het is voor hen écht een bewuste keuze.’
Monique geeft op verschillende manieren les. Ze vertelt: ‘Ik heb een groep die tweemaal per week les krijgt en een ander groepje dat één keer per week komt. Ook is er een leerling die zelfstandig werkt en af en toe om extra uitleg of opdrachten vraagt. Tot slot is er een meisje dat net is gestart en nog niet zo veel aanwezig is. Zij krijgt één-op-één begeleiding’. De groepen zijn samengesteld op basis van kennis en motivatie, zo kunnen ze samen optrekken. De leerlingen die tweemaal per week les krijgen bereiden zich voor op het examen, wat ze uiteindelijk willen gaan doen. ‘Vorig jaar hadden we voor hen één specifieke methode. De leerlingen vroegen toen zelf om een boek en huiswerk. Daar waren ze blij mee. Ik was daar minder blij mee, want het bevatte veel irrelevante informatie en veel herhaling die voor deze groep niet nodig was.’ Dit jaar haalt Monique inspiratie en opdrachten uit verschillende methodes. Dat bevalt haar veel beter. ‘Zo kan ik gericht lesstof aanbieden en veel gevarieerder werken.’ Dat werpt zijn vruchten af. De leerlingen staan te popelen om aan de slag te gaan met hun huiswerk. Ze hebben de Oscar-winnende korte film ‘Ik ben geen robot’ gekeken en moeten daar een betogende column over schrijven.
Het andere groepje is op een iets speelsere manier bezig. Hun laatste opdracht was het houden van een mondelinge presentatie. Ze mochten allemaal een land kiezen en daarover informatie opzoeken. Die informatie verwerkten ze in een collage, om vervolgens voor de groep over ‘hun’ land te vertellen, aan de hand van de collage. ‘Dat was ontzettend leuk’, beschrijft Monique, ‘en voor sommigen ook heel erg spannend. Wie het te spannend vond, deed het op een andere manier; dan stelde ik gewoon vragen, en hielden ze ongemerkt tóch een presentatie. Maar dan zittend.’ Dat je als docent veel beter kan inspelen op de behoeftes van individuele leerlingen, is volgens haar een groot voordeel van lesgeven in kleinere groepen.
Door aan te sluiten bij wat leerlingen willen en nodig hebben, zijn de lessen leuk. ‘Leerlingen zijn intrinsiek gemotiveerd’, valt haar op. ‘Ik had hier laatst iemand op bezoek die kwam kijken voor een vrijwilligersplek. Zij zei dat ze nog nooit leerlingen had gezien die zo gemotiveerd bezig waren met begrijpend lezen! Mooi toch?’
25 maart 2025